Astrea breadcrumb logo

Prenatale screening

NIPT

De Niet Invasieve Prenatale Test (NIPT) is een bloedtest. Na 11 weken zwangerschap kan er in het bloed van de moeder,  het DNA van het kindje onderzocht worden.

Bij deze bloedtest worden ook de volgende syndromen opgespoord: trisomie 18 (edwardssyndroom) en trisomie 13 (patausyndroom), trisomie 21 (downsyndroom), tevens kun je ervoor kiezen om ook nevenbevindingen te laten onderzoeken.

13 weken echo

Per 1 september 2021 kun je ervoor kiezen om een 13 wekenecho te laten maken.

De 13 wekenecho (eerste trimester SEO) is een medisch onderzoek dat kan plaatsvinden tussen de 12 weken en 3 dagen en 14 weken en 3 dagen zwangerschap. Met de 13 wekenecho kunt je al vroeg in de zwangerschap laten onderzoeken of jullie kindje ernstige lichamelijke afwijkingen heeft. Deze echo wordt in Astrea Echocentrum Venlo  gemaakt en door de zorgverzekeraar vergoedt. Karin en Leonie zijn ook geschoold om deze echo’s te maken.

20 weken echo

Het is een keuze of je deze echo uit wil laten voeren. Met deze echo, gemaakt in Astrea Echocentrum Venlo, wordt onderzocht of jullie kindje lichamelijke afwijkingen heeft. De 20 wekenecho is geen pretecho, maar een medisch onderzoek.

Er wordt uitgebreid gekeken naar de ontwikkeling van de organen van jullie kindje. Daarbij kunnen lichamelijke afwijkingen worden gezien. Verder wordt gekeken of jullie kindje goed groeit en of er voldoende vruchtwater is. Ook de 20 wekenecho’s worden door Karin en Leonie gemaakt in het Echocentrum Venlo.