Astrea breadcrumb logo

Echoscopie

Echo's tijdens de zwangerschap

Tijdens elke controle in de  zwangerschap krijg je een echo op de praktijk óf krijgen jullie uitleg over mogelijke screeningsecho’s. Elke verloskundige van Astrea is gekwalificeerd om een echo te maken. Niet elke echo is medisch.

Vitaliteitsecho en termijnecho

De eerste echo krijg je tijdens de eerste controle. Deze vindt plaats bij 8 weken. Deze echo maken we soms inwendig omdat de baarmoeder nog erg klein is en we hem met een uitwendige echo vaak niet goed in beeld kunnen krijgen. Een inwendige echo is veilig en niet pijnlijk. Heb je bezwaar tegen een inwendige echo? Geef dit dan aan. Dan proberen we een echo via de buik te maken. Het is dan belangrijk dat je blaas vol is. Wij adviseren 1 uur voor de echo niet meer te gaan plassen.

Bij deze eerste echo kijken we of het hartje van jullie baby klopt en of je in verwachting bent van één of meerdere kindjes. We kunnen nog geen uitspraak doen over de precieze uitgerekende datum. Dat kan pas bij 10 weken zwangerschap, dan maken we een  termijnecho. Je kunt er ook voor kiezen om alleen de termijnecho te laten doen.

13 weken echo

Per 1 september 2021 kun je ervoor kiezen om een 13 wekenecho te laten maken.

De 13 wekenecho (eerste trimester SEO) is een medisch onderzoek dat kan plaatsvinden tussen de 12 weken en 3 dagen en 14 weken en 3 dagen zwangerschap. Met de 13 wekenecho kunt je al vroeg in de zwangerschap laten onderzoeken of jullie kindje ernstige lichamelijke afwijkingen heeft. Deze echo wordt in Astrea Echocentrum Venlo  gemaakt en door de zorgverzekeraar vergoedt. Karin en Leonie zijn ook geschoold om deze echo’s te maken.

Geslachtsbepaling

Na de 13 weken echo is het mogelijk om bij Astrea Echocentrum Venlo een geslachtsbepaling te laten maken. Hier zijn kosten aan verbonden omdat dit een pretecho is. Vraag aan een van de verloskundigen naar de mogelijkheden of ga naar www.echocentrumvenlo.nl

20 weken echo

Het is een keuze of je deze echo uit wil laten voeren. Met deze echo, gemaakt in Astrea Echocentrum Venlo, wordt onderzocht of jullie kindje lichamelijke afwijkingen heeft. De 20 wekenecho is geen pretecho, maar een medisch onderzoek.

Er wordt uitgebreid gekeken naar de ontwikkeling van de organen van jullie kindje. Daarbij kunnen lichamelijke afwijkingen worden gezien. Verder wordt gekeken of jullie kindje goed groeit en of er voldoende vruchtwater is. Ook de 20 wekenecho’s worden door Karin en Leonie gemaakt in het Echocentrum Venlo.

Pretecho

Tussen 28-30 weken zwangerschap is het mogelijk om een 3D-4D echo te laten maken. De nieuwste apparatuur met HD-live is aanwezig in onze praktijk! Vraag aan een van de verloskundigen naar de mogelijkheden of bezoek onze Echocentrum website voor meer informatie.

28-32 weken groei-echo

Op indicatie wordt een groei-echo gemaakt om te bepalen of jullie kindje goed groeit. We meten hierbij het hoofd, de buik en het botje van  het bovenbeen. Aan de hand van het gewicht kunnen we bepalen of jullie kindje goed groeit.

36 weken liggingsecho 

Bij deze termijn wordt er gekeken of het kindje met het hoofd naar beneden ligt. Voor de bevalling is dit de meest gunstige positie.

Echo bloedverlies

Het komt voor dat er op indicatie vaker een echo wordt gemaakt, bijvoorbeeld als er sprake is van bloedverlies.

Alle andere echo’s die tussendoor worden gemaakt, zijn geen medische echo’s.