Astrea breadcrumb logo

Kinderwens

Array

Zwanger worden is niet voor iedereen vanzelfsprekend. Heb je een kinderwens en wil je graag zwanger worden?  

 


Wij hebben ons gespecialiseerd in het begeleiden van stellen met een kinderwens. 
Onze expertise ligt in het geven van leefstijl en voedingsadviezen om een goede hormoonbalans te handhaven. 
We geven graag persoonlijk advies aan jou en je partner om snel en gezond zwanger te worden. 

Het kinderwensspreekuur is een persoonlijk gesprek dat ongeveer 45 minuten duurt. Tijdens dit gesprek nemen we een vragenlijst met jou en je partner door over jullie gezondheid, de gezondheid van beide families en jullie leefstijl. Tijdens het kinderwensspreekuur geven we informatie over de mogelijkheden van onderzoek naar aangeboren of erfelijke afwijkingen. En als het nodig is verwijzen we jullie door naar een arts of klinisch geneticus. 

Ook bespreken we jouw menstruatiecyclus. Zo kunnen we beoordelen wanneer jij het meest vruchtbaar bent. 

Menstruatiecyclus

De menstruatiecyclus begint op de eerste dag van de menstruatie en eindigt op de dag voor de volgende menstruatie. De lengte van de menstruatiecyclus verschilt per vrouw. In de meeste gevallen is de lengte van de menstruatiecyclus tussen de 25 en 35 dagen met een gemiddelde van 28 dagen. 

Het is handig om te weten hoe jouw menstruatiecyclus in elkaar zit. Tijdens iedere cyclus is er een eisprong, ook wel ovulatie genoemd. De eisprong is het moment waarop een rijpe eicel de eierstok verlaat. Je meest vruchtbare dagen zijn van 3 dagen voor de eisprong tot de dag van de eisprong. De eisprong is in de meeste gevallen tussen de 12 en 16 dagen voor de volgende menstruatie begint.  

Vruchtbare dagen

Zaadcellen kunnen gemiddeld 3 dagen in het lichaam van de vrouw in leven blijven. Hierdoor is het niet nodig om precies op het moment van de eisprong te vrijen. Een zaadcel heeft bovendien ook tijd nodig om de eicel te bereiken.  

Wil je zwanger worden, dan is het goed om vanaf 3 dagen voor je eisprong te vrijen. De eicel van de vrouw is tot ongeveer 12 uur na de eisprong hoog vruchtbaar. Na deze periode wordt de vruchtbaarheid van de eicel snel minder. Door jouw eisprong te berekenen, weet jij op welke dagen jij het vruchtbaarst bent. Ook kun je het moment van je eisprong bepalen, door op bepaalde kenmerken te letten. Je afscheiding kan bijvoorbeeld wat wateriger en dradiger zijn dan normaal.  

Foliumzuur (vitamine B11)

Foliumzuur verkleint de kans op neurale-buisdefecten bij het kind. De neurale buis is bij een ongeboren baby het begin van het ruggenmerg en de hersenen. Wanneer er iets fout gaat bij de aanleg en ontwikkeling van de neurale buis kunnen er in de zwangerschap afwijkingen aan het ruggenmerg of de hersenen ontstaan. Er is dan sprake van een open ruggetje, een open schedel, hazenlip of open gehemelte.

Voorbereiding

Op de website www.zwangerwijzer.nl staat een vragenlijst. Ter voorbereiding kun je de vragenlijst invullen en naar ons mailen. Dan kan het gesprek alvast voorbereid worden.

Kosten en vergoedingen

De meeste zorgverzekeringen vergoeden dit consult al. Om je aan te melden voor een kinderwensspreekuur heb je geen verwijzing nodig.