Astrea breadcrumb logo

Miskraam

Helaas gaat niet elke zwangerschap goed. Ongeveer 1 op de 10 vrouwen maakt een miskraam mee. De meeste miskramen vinden plaats voor de 12 weken. Soms begint het met bloedverlies en in andere gevallen komen we erachter tijdens de vroege echo.

Ook als het geen goede zwangerschap is, willen we je zo goed mogelijk begeleiden. Hiervoor hebben we ons extra geschoold en kunnen we gepaste begeleiding bieden. Zonodig kunnen we daar aparte gesprekken voor in plannen.

Een miskraam is vaak niet te voorkomen. Meestal is er in de vroege aanleg al wat fout gegaan. Het vruchtje stopt met groeien. Echter weten we van sommige middelen dat ze een miskraamkans vergroten bijvoorbeeld: alcohol, roken, drugs en bepaalde soorten medicatie.

Soms reageert je lichaam er al zelf op, je krijgt dan krampen en bloedverlies. Gebeurt dit niet, dan kun je ervoor kiezen om tabletten te nemen of een curettage. Een curettage is een medische ingreep waarbij de baarmoeder wordt schoongemaakt.

Wanneer het kindje niet levensvatbaar is

Het komt wel eens voor dat een kindje niet levensvatbaar is. Wij zullen je hierbij ondersteunen. Als je het prettig vindt begeleiding te krijgen bij de voorbereiding op het afscheid en het afscheid zelf, dan kunnen we jou in contact brengen met Siriz. Deze organisatie biedt ook hulp bij het verwerken van het afscheid.

Niets is aangrijpender dan de geboorte en de dood, het begin en het einde van het leven. Als een kind vóór de geboorte, tijdens de bevalling of kort daarna overlijdt, vallen deze gebeurtenissen samen. Dat gebeurt ook als een gewenste zwangerschap wordt afgebroken omdat het ongeboren kind een ernstige afwijking heeft.

Het verlies van een kind is een van de meest ingrijpende soorten verlies waarmee een mens te maken kan krijgen, ook als het tijdens de zwangerschap of rond de bevalling gebeurt. Alle toekomstverwachtingen zijn plotseling veranderd. Wij staan voor je klaar, juist tijdens deze moeilijke periode!

Juist omdat het verdriet van het verliezen van een zwangerschap of kindje zo groot is hebben wij ons de afgelopen jaren geschoold in de begeleiding hiervan. Hierdoor kunnen we jullie ook tijdens deze periode begeleiden en helpen bij het maken van keuzen. Jullie wensen hierin staan voor ons voorop.