Papa worden

 

Als aanstaande vader beleef je de zwangerschap heel anders dan de moeder.

Vooral de eerste maanden zijn vaak onwerkelijk, omdat je de baby nog niet voelt

bewegen en de baby er nog lang niet is.

 

Gelukkig heb je als man geen last van hormoonschommelingen en zwangerschapsklachten. Zwangere vrouwen hebben hier vaak wel last van. Tijdens de zwangerschap is een vrouw vaak emotioneler en prikkelbaar. Voel je niet snel aangevallen, maar vang je partner op en probeer zo begripvol mogelijk te reageren. Steun haar waar mogelijk. Bijvoorbeeld bij lichamelijk zware klusjes of bij het klaar maken van de babykamer. Zoek samen een zwangerschapscursus uit en bereid je voor op de bevalling door samen een geboorteplan te schrijven.

 

Zwangerschapscursus voor vaders

‘Aanpakken voor Aanstaande Vaders’ is een soort zwangerschapscursus voor aanstaande vaders. Deze cursus geeft informatie, praktische tips en veel uitleg over de periode die je leven als man ingrijpend zal veranderen: de geboorte van je kind. De cursus stelt de rol van de aanstaande vader centraal, met als doel om hem te ondersteunen in zijn rol als coach en partner voor de aanstaande moeder.

Aanpakken voor Aanstaande Vaders® is bedacht, ontwikkeld en wordt gegeven door David Borman. Hij is verloskundige, onderzoeker en trainer, en ontwikkelde de cursus Aanpakken voor Aanstaande Vaders. Ook schreef hij het boek Aanpakken voor aanstaande vaders. Hij geeft handvatten en praktische tips voor de zwangerschap, de bevalling en het kraambed. Zo komt de vader goed beslagen ten ijs en kan hij de moeder optimaal steunen, zonder zijn eigen identiteit te verliezen. Vadercursus.nl

 

Huisbezoek

Als verloskundige vinden wij het heel fijn als aanstaande vaders aanwezig zijn bij het huisbezoek. Hier bespreken we de bevalling, jullie geboorteplan en geven we jullie beladvies. Tijdens dit huisbezoek bespreken we ook wat jij als partner extra kunt doen tijdens de bevalling zoals het stimuleren van andere houdingen en het coachen van je partner.

 

De bevalling

De bevalling is een bijzonder moment. Maar als man is het niet altijd makkelijk om ernaast te staan. Je kunt de pijn niet weg nemen en je partner reageert tijdens een bevalling soms anders dan normaal. Je kunt je enorm machteloos voelen, maar toch een enorme steun voor je partner zijn door simpelweg aanwezig te zijn en haar te ondersteunen tijdens de pijn. Dit ondersteunen kan op een aantal manieren en is voor elke vrouw verschillend.

 

 • Stimuleer je partner om andere houdingen aan te nemen. Dit zorgt ervoor dat de bevalling sneller en gemakkelijker gaat.
 • Help haar onder de douche of in bad. Warmte ontspant en werkt pijnstillend.
 • Help haar door dingen aan te reiken, zoals een koud washandje of wat te drinken.
 • Of help haar bij het aantrekken van haar kleding en schoenen als jullie in het ziekenhuis willen bevallen.
 • Misschien ben je wel heel goed in het geven van Een massage kan enorhelpen
 • tegen n de pijn tijdens de ontsluitingsweeën. Masseer het onderste gedeeltvan
 • haar r rug en bekken dit werkt ontspannend en pijnstillend.
 • Moedig haar aan dat te doen wat jullie in de cursus hebben geleerd.
 • Zeg het als ze het goed doet en laat merken dat je vertrouwen in haar hebt.
 • Blijf rustig en schiet niet in paniek. Geef het aan als je je niet lekker voelt.
 • Communiceer met haar en met ons. Soms kunnen bevallende vrouwedoor
 • de e pijn niet goed aangeven wat ze willen. Als jullie dit van tevoregoed
 • hebben n besproken kun jij het ons vertellen.

Na de bevalling

Na de bevalling is het goed om samen de bevalling een paar keer door te spreken of samen op te schrijven. Dit is fijn maar ook goed, zeker bij heftige bevallingen, om het een plekje te geven. Zorg voor voldoende rust. Dit hebben jullie allebei nodig om jullie baby een goede start te geven. Zorg ervoor dat er niet teveel visite over de vloer komt die eerste dagen. Maak samen een agenda van wie jullie wanneer en hoelang willen ontvangen.

 

Ook zijn er een paar dingen die moeten gebeuren in de kraamweek waar je partner niet aan toe komt, zoals de aangifte, bekijk hiervoor de pagina 6.1 Na de bevalling.

 

Begeleiding in de kraamtijd

Kraamzorg is in Nederland wettelijk verplicht voor minimaal 24 uur. De kraamverzorgende is de eerste week bij jullie in huis en leert je hoe je de baby verzorgt. Vaak zijn het de papa’s die dit als eerste goed onder de knie hebben omdat je partner na de bevalling veel in bed zal liggen en zal rusten. Daarnaast voert de kraamverzorgende ook controles uit bij moeder en kind, geeft voorlichting en indien er tijd over is doet zij mogelijk enkele huishoudelijke taken.

 

Naast de kraamverzorgende, komt ook een verloskundige van Astrea de eerste 8 tot 10 dagen na de bevalling (de kraamweek) een paar keer op visite. Zij controleert of  alles goed gaat, bespreekt samen met jullie de bevalling en je kunt haar vragen stellen.

 

Heb je tussentijds vragen of klachten dan mogen jullie of de kraamzorg ons altijd bellen: 077-3230864.