Nog te regelen

 

Kraamzorg

Als je zwanger bent, moet je al snel van alles gaan regelen. Het is verstandig om je vóór de 16de week van je zwangerschap aan te melden voor kraamzorg. Bel hiervoor je zorgverzekeraar en een kraamcentrum. Je kunt kraamhulp aanvragen bij geboorte zorg Limburg Kraamzus of Liev.

 

Erkenning

Als je niet getrouwd bent en de aanstaande vader wil het kindje erkennen of als je wilt dat jullie kindje de achternaam van zijn vader krijgt, dan is het aan te raden jullie kindje te laten erkennen. Het is verstandig om dit al te regelen in je zwangerschap. Het is verplicht samen naar het gemeentehuis te gaan en je legitimatiebewijs mee te nemen. Daar wordt dan de akte van erkenning van de ongeboren vrucht opgesteld. Deze akte kan ter plekke opgemaakt en getekend worden. Hiermee is de erkenning direct geregeld. Deze akte moet je bij de aangifte van het kind meenemen.

 

Bij erkenning ontstaat er een juridische band tussen vader en kind: de familierechtelijke betrekking. De vader is nu verplicht om zijn kind te onderhouden. Het kind krijgt op zijn beurt het recht op een erfenis. Meer info: trouwen-geregistreerd-partnerschap-en-samenwonen

 

Moeders voor moeders

Wist je dat er vrouwen zijn die niet zomaar zwanger worden? Maar liefst 1 op de 6 stellen kampt met vruchtbaarheidsproblemen. Als je net zwanger bent kun je hen mogelijk helpen. De urine van pril zwangere vrouwen bevat namelijk het hCG-hormoon. Een belangrijk hormoon dat dient als grondstof voor medicijnen die worden gebruikt bij vruchtbaarheidsbehandelingen.

 

Moeders voor Moeders verzamelt de urine van pril zwangere vrouwen in. Dit gebeurt op een discrete manier zodat je omgeving niet merkt dat je zwanger bent. Ook als je werkt kun je gewoon meedoen. Elke vrouw die meedoet ontvangt als dank een heerlijk zachte wikkeldeken voor je toekomstige kindje! Aanmelden kan vanaf het moment dat je over tijd bent tot en met de 11de week van je zwangerschap. Bekijk voor aanmelden en meer informatie de website www.moedersvoormoeders.nl of bel gratis: 0800-0228070.

 

Ouderlijk gezag

Door de erkenning van de ongeboren vrucht is de vader nog geen wettelijke vertegenwoordiger van het kind. Daarvoor moet hij eerst het ouderlijk gezag aanvragen. Met het ouderlijk gezag kan de vader beslissingen nemen over de opvoeding en de verzorging van jullie kind. Ook mag hij het vermogen van zijn kind beheren en rechtshandelingen verrichten in naam van zijn zoon of dochter.

 

Zwangerschapscursus

Het volgen van een zwangerschapscursus is niet verplicht, maar wordt met name aanbevolen als je voor het eerst zwanger bent. Het is een goede voorbereiding op de bevalling door de informatie en oefeningen die je daar leert. Daarnaast is het leuk om ervaringen met andere aanstaande moeders uit te wisselen.

 

Er zijn vele soorten zwangerschapscursussen. Sommigen doe je met andere zwangeren in groepsverband, andere cursussen doe je samen met je partner; alleen of in groepsverband. De meeste cursussen starten rond de 28 weken zwangerschap. Meld je daarom zo snel mogelijk aan.

 

Zorgverzekering

Na de eerste controle meld je bij de zorgverzekering dat je zwanger bent. Als je aanvullend verzekerd krijgt, ontvang je van je zorgverzekering rond de 30e zwangerschapsweek een kraampakket. Dit krijg je thuis gestuurd. Daarnaast kun je doorgeven welk kraamcentrum jullie kiezen.

 

Ook adviseren we jullie om je polis na te kijken. Afhankelijk van je polis/verzekering kan het zijn dat je een eigen bijdrage hebt voor kraamzorg en/of open verloskamerbevalling (bevalling zonder medische indicatie). Laat je hierover goed informeren door de verzekeringsmaatschappij.

 

Voor kinderopvang in een kinderdagverblijf of crèche zijn vaak lange wachttijden. Ga eens samen op pad om te kijken waar en aan wie je met een gerust hart je baby kunt toe vertrouwen.