Zwangerschapscontroles

 

Tussen de 8 ste en 20 ste week van je zwangerschap kom je om de 4 weken

op controle. Als het wenselijk of noodzakelijk is, kom je wat vaker. Tussen de 20 en 30 weken kom je om de 3 weken. En van 30 tot 36 weken om de 2 weken. De laatste maand zien we jou graag elke week. Als je een week na de uitgetelde datum nog niet bevallen bent, ga je voor een extra consult naar de gynaecoloog.

 

Vervolgcontroles

Tijdens de controles meten we jouw bloeddruk en luisteren we naar het hartje van jullie baby. Door aan de buik te voelen bepalen we of de baby goed groeit. Vanaf 28 weken kunnen we meestal voelen hoe de baby in jouw buik ligt. Het is echter pas vanaf 36 weken wenselijk dat je baby met het hoofdje naar beneden ligt. Vanaf die tijd gaan we ook voelen of het hoofdje van je baby goed in het bekken indaalt.

 

Extra controle of consult

Afhankelijk van jouw behoeften en die van jouw partner, en afhankelijk van

wat noodzakelijk is, kunnen we een extra controle inplannen of een consult aanvragen bij de gynaecoloog. Bij Verloskundigenpraktijk Astrea hebben we aandacht voor elke situatie, want iedere zwangerschap is uniek. Dus laat

het ons weten, als jullie speciale behoeftes hebben.

Zwangerschapscontroles

 

Onderzoeken

Alle zwangere vrouwen in Nederland krijgen voor de 13 weken zwangerschap bloedonderzoek aangeboden. Deze screening is erop gericht om een aantal infectieziekten bij ongeboren en pasgeboren baby’s te voorkomen. Ook het ijzergehalte (Hb) en de suikerwaarde in het bloed (glucose) worden onderzocht.

 

Informatie

De informatie die je van ons ontvangt, geven we stapsgewijs. Aan de hand van het aantal weken dat je zwanger bent geven we je informatie over bijvoorbeeld:

  • het erkennen van de baby
  • de plaats van de bevalling,
  • het geven van borst- of flesvoeding,
  • de benodigde voorbereiding voor de bevalling.

 

Tijdens de controles krijgen jij en je partner alle ruimte voor

 het stellen van vragen. Wil je, naast je partner en eventuele

kinderen, graag een familielid of vriend(in) meenemen naar

een van de controles? Dat kan ook.

Extra tijd

Wil je tijdens een van de controleafspraken specifieke zaken of klachten bespreken? En heb je het gevoel dat je daarvoor wat extra tijd nodig hebt? Geeft dit van tevoren even aan. Dan plannen we extra tijd voor je in.

 

Tijdens spreekuren proberen we uitloop zoveel mogelijk te voorkomen. Moet je toch wachten? Dat vinden wij erg vervelend, maar door onverwachte zaken kan een spreekuur soms uitlopen. Wij geven elke cliënt graag de persoonlijke aandacht waar zij om vraagt.

Ook aan jou!