Waar wil je bevallen?

 

Als alles normaal verloopt, mag je zelf kiezen waar je wilt bevallen. Thuis of poliklinisch in het Geboortecentrum. Het is belangrijk dat je bevalt waar jij en je partner je het prettigst voelen, daar beval je namelijk het best. De keuze voor de plek van de bevalling hoef je niet perse tijdens de zwangerschap te maken. Dit kan ook nog tijdens de bevalling.

 

Bij sommige woonomstandigheden (bijvoorbeeld een hoge verdieping zonder lift, smalle trappen of geen verwarming) adviseren we in het Geboortecentrum te bevallen. Dit komt echter maar zelden voor.

 

Bij elke bevalling is een kraamverzorgster aanwezig, of je nu thuis bevalt of in het Geboortecentrum. Zij assisteert ons en verzorgt jou en je kindje. Ook na de bevalling blijft ze bij jou.

 

Thuis bevallen

Onderzoek toont aan dat bij een normaal verlopende zwangerschap thuis bevallen vanaf 37 weken net zo veilig is als in het ziekenhuis. Een groot voordeel van thuis bevallen is dat je bevalt in een voor jullie vertrouwde omgeving en dit heeft een gunstig effect op je ontspanning. Het kan zijn dat er zich tijdens de bevalling bijzonderheden voordoen, waardoor we het beter vinden om je door te verwijzen naar het ziekenhuis. Onze verloskundige en de kraamhulp gaan in dat geval met je mee naar het ziekenhuis.

 

 

Bevallen in Geboortecentrum Venlo

Als er geen medische noodzaak is om in het ziekenhuis te bevallen, maar je wilt liever niet thuis bevallen dan kun je ervoor kiezen in Geboortecentrum Venlo te bevallen. Je eigen verloskundige begeleidt daar de bevalling in een huiselijke sfeer. Ze wordt geassisteerd door een kraamverzorgende. Kijk in je verzekeringspolis of deze kosten vergoed worden.

 

Als je wilt bevallen in het Geboortecentrum komen we eerst thuis bij je kijken. Iedere bevalling is anders. Vaak vindt het grootste deel van de ontsluitingsfase thuis plaats. Meestal gaan we halverwege de ontsluitingsfase naar het Geboortecentrum.

 

Soms verloopt een bevalling zo snel dat het niet verantwoord is om nog met de auto naar het Geboortecentrum te gaan. In dat geval kiezen we er meestal in overleg voor om de bevalling thuis te laten plaatsvinden.

 

Het Geboortecentrum bevindt zich in het VieCuri Medisch Centrum Venlo en is bereikbaar vanuit de Professor Gelissensingel. De ingang is bij de Spoedpost. Vlakbij de ingang kun je ook parkeren.

 

 

Bevallen in het Geboortecentrum op medische indicatie

 

Soms is het al voor je bevalling duidelijk dat je op medische indicatie in het ziekenhuis moet bevallen. Bijvoorbeeld omdat je kindje in stuitligging ligt of omdat je bij een eerdere bevalling een keizersnede hebt gehad. In dat geval vindt de bevalling meestal plaats onder leiding van een verloskundige van het ziekenhuis in samenwerking met de gynaecoloog. Je krijgt tijdens je bezoek in het ziekenhuis instructies en telefoonnummers waar je heen moet bellen als de bevalling begint.

 

Soms ontstaat er tijdens de bevalling een situatie waarbij het niet meer wenselijk is om de bevalling thuis voort te zetten. In dat geval zullen wij de verwijzing regelen en jou begeleiden naar het ziekenhuis. Al neemt de gynaecoloog de bevalling over, wij blijven bij de bevalling aanwezig en zorgen ervoor dat deze op een goede manier verloopt en er een vertrouwd gezicht naast je bed staat.

 

Nazorg

Als je er behoefte aan hebt, kun je 6 weken na de bevalling nog 1 maal bij de verloskundige op het spreekuur komen. We vinden het fijn om te horen hoe je het moederschap ervaart en het is fijn voor jou als we nog een keer samen terug kunnen kijken naar de bevalling. Tijdens deze nacontrole kunnen we ook je bloeddruk meten, het Hb gehalte van je bloed controleren, de eventuele hechtwond bekijken en advies geven over eventuele anticonceptie. Ook horen we graag hoe je onze begeleiding ervaren hebt.