Astrea breadcrumb logo

Kraamperiode

Array

De bevalling is voorbij en jullie kindje is geboren. Van harte gefeliciteerd! Je bent vermoeid maar kan niet wachten om je kindje beter te leren kennen en ervoor te zorgen. De kraamperiode is een fijne, maar vaak ook een intense, intensieve en onzekere periode.

Kraamzorg is in Nederland wettelijk verplicht voor minimaal 24 uur. De kraamverzorgende zorgt de eerste 8 dagen voor jullie en neemt jou en je partner taken uit handen. Zij helpt bij de verzorging van jullie baby, voert controles uit bij moeder en kind, geeft voorlichting en indien er tijd over is doet zij mogelijk enkele huishoudelijke taken.

De eerste 8 dagen zijn wij verantwoordelijk voor de nazorg van jou en je baby. Wij komen regelmatig op bezoek en controleren of alles goed gaat.

Heb je tussentijds vragen of klachten dan mogen jullie of de kraamzorg ons altijd bellen.

Aangifte

Binnen drie werkdagen na de geboorte van jullie baby dien je aangifte te doen bij de gemeente. Over het algemeen gebeurt dit door de vader van het kind. Indien dit niet mogelijk is, dient dit te worden gedaan door iemand die aanwezig was bij de geboorte. Je hoeft vooraf geen afspraak te maken bij de gemeente. Aangifte doen van geboorte is gratis. Vergeet niet je legitimatie en aangifteformulier mee te nemen.

Zorgverzekering

Een week na de aangifte krijg je een BSN nummer voor je baby. Dit nummer moet je in de eerste maand na de geboorte doorgeven aan je zorgverzekering.

Borst of flesvoeding

Tijdens de zwangerschap zullen jullie als aanstaande ouders een keuze moeten maken welke voeding jullie willen geven: borstvoeding of kunstmatige voeding.

Onderzoek toont aan dat borstvoeding de beste voeding is voor een baby, zeker als er allergieën in de familie voorkomen. Belangrijk is dat je op basis van de juiste informatie en afhankelijk van jullie persoonlijke situatie een manier van voeden kiest waar jullie je prettig bij voelen.

Als je geen borstvoeding wilt of kunt geven is flesvoeding een goed en veilig alternatief. Je kunt je ook aanmelden voor een voorlichtingsavond over  borstvoeding. Voor onze cliënten is deze geheel kosteloos.

Er zijn verschillende soorten flesvoeding te koop. Alle kunstvoeding in Nederland voldoet aan de standaardeisen. We adviseren om voor de bevalling een merk te kiezen en daarvan alvast een pak te kopen: zuigelingenvoeding nummer 1. Verander niet te vaak van merk, want daar kan je baby last van krijgen.

Lactatiekundige

Gelukkig verloopt borstvoeding geven vaak zonder problemen. Maar als het aanleggen van de baby moeilijk gaat of als er problemen zijn, kun je de hulp inroepen van een lactatiekundige. Lactatiekundigen hebben een speciale studie gevolgd over borstvoeding. Steeds meer verzekeraars vergoeden dit consult.

Flessen en spenen

Er zijn veel soorten flessen en spenen. Welke fles en speen voor jouw baby het beste is, ontdek je pas zodra je baby gaat drinken. Een hongerige of snel drinkende baby zal een andere fles en speen nodig hebben dan een langzame drinker. Koop daarom niet meteen veel flessen tegelijk, maar wacht even af welke fles–speen–combinatie goed bevalt. Let op: koop altijd een speen voor een pasgeborene voor de eerste weken!