Tips om zwanger te worden

 

Een gezonde levensstijl is niet alleen tijdens de zwangerschap belangrijk. Al voor je zwangerschap is het goed je levensstijl, indien nodig, aan te passen en voorbereidingen te treffen op je zwangerschap. Veel problemen in de zwangerschap en later in het leven van een kind ontstaan namelijk in de eerste aanleg van het embryo en de placenta. Daarom is het belangrijk om samen met je partner stil te staat bij wat er nodig is om gezond zwanger te worden.

 

Foliumzuur

Wij adviseren om 4 weken voordat je stopt met de anticonceptie te starten met het slikken van foliumzuur. Extra foliumzuur in je lichaam verkleint de kans dat je baby wordt geboren met een ernstige aandoening.

 

Roken

Roken heeft een negatieve invloed op de vruchtbaarheid. Dit geldt voor vrouwen én voor mannen. Als je rookt ben je minder vruchtbaar en daardoor is de kans op een zwangerschap kleiner. Heb je hulp nodig bij het stoppen met roken? Bekijk de tips. Pdf bureaublad

 

Alcohol en drugs

Alcohol- en/of drugsgebruik van de vrouw én man rond de bevruchting verkleint de kans op een zwangerschap. Alcohol- en/of drugsgebruik van de vrouw tijdens de zwangerschap verhoogt de kans op een miskraam of op een afwijking bij de baby.

 

Medicatie

Maar liefst 50% van de voorgeschreven medicijnen zijn (mogelijk) schadelijk in de zwangerschap. Bespreek je kinderwens daarom ook met je huisarts.

 

Overgewicht en ondergewicht

Een gezond gewicht verhoogt de kans op een zwangerschap en verkleint tegelijkertijd de risico’s op complicaties. Als je het moeilijk vindt om af te vallen of aan te komen, kan een diëtist je hierbij helpen.

 

Vaginale douche

Gebruik geen vaginale douche als je zwanger wilt worden. Het baarmoederhals-slijm helpt het sperma de eicel te bereiken.

 

Kattenbak verschonen

Laat de kattenbak door iemand anders verschonen nog voor je zwanger bent. Je loopt anders het risico toxoplasmose op te lopen, deze parasiet is gevaarlijk voor je ongeboren baby.

 

Rauw vlees

Eet géén rauw vlees. Dit kan ook toxoplasmose bevatten. Een infectie hiermee is gevaarlijk als je op korte termijn zwanger wilt worden of het al bent.

 

Rauwe melk

Eet géén producten van rauwe melk. Dit kan listeria bevatten. Een infectie hiermee is gevaarlijk als je op korte termijn zwanger wilt worden of het al bent.

 

Orgaanvlees

Eet weinig tot geen orgaanvlees. Dit bevat namelijk veel vitamine A. Een teveel aan vitamine A kan schadelijk zijn voor je ongeboren baby.

 

Groente en fruit

Was groente en fruit altijd goed voordat je het eet. Ook is het belangrijk om gevarieerd te eten.

 

Meer informatie

Wil je meer lezen over gezond

zwanger worden? Bekijk dan ook

eens deze websites:

www.zwangerwijzer.nl

www.slikeerstfoliumzuur.nl

• www.stap.nl (zwangerschap en alcohol)

www.trimbos.nl (zwangerschap en roken)