Prenatale screening

 

Elke zwangere vrouw hoopt op een gezonde baby. Helaas worden sommige kinderen geboren met een lichamelijke en/of verstandelijke handicap. Het is mogelijk om tijdens de zwangerschap onderzoeken te doen naar bepaalde chromosoomafwijkingen ( syndroom van Down, syndroom van Patau of syndroom van Edwards).

 

Je kan kiezen voor een NIPT test of een combinatie-test die bestaat uit een bloedonderzoek en een echo (nekplooimeting) in het eerste trimester van de zwangerschap (11-14weken). De uitslag van de test kan je voor moeilijke keuzes stellen.

 

Hulp bij de keuze van prenatale screening kan u vinden op www.onderzoekvanmijnongeborenkind.nl

 

We verwijzen je graag naar de folder prenatale screening.

 

20-weken echo (SEO)

Deze echo wordt bij voorkeur ronde de 19 weken zwangerschap uitgevoerd in het CVONL. Hierbij wordt je kindje nagekeken (gescreend) op aangeboren afwijkingen. Dit onderzoek duurt ongeveer een half uur. Wij raden je aan geen kleine kinderen mee te nemen. Tijdens de echo worden foto’s gemaakt en wordt, indien mogelijk en gewenst, het geslacht bekend gemaakt. Dit onderzoek wordt vergoed door de zorgverzekeraar. Voorafgaand aan de screeningsecho adviseren wij je om de folder ‘Informatie de 20 weken echo‘ goed door te lezen.