Na de bevalling

 

Aangifte

Binnen drie werkdagen na de geboorte van jullie baby dien je aangifte te doen bij de gemeente. Over het algemeen gebeurt dit door de vader van het kind. Indien dit niet mogelijk is, dient dit te worden gedaan door iemand die aanwezig was bij de geboorte. Je hoeft vooraf geen afspraak te maken bij de gemeente. Aangifte doen van geboorte is gratis. Vergeet niet je legitimatie en aangifteformulier mee te nemen.

 

Zorgverzekering

Een week na de aangifte krijg je een BSN nummer voor je baby. Dit nummer moet je in de eerste maand na de geboorte doorgeven aan je zorgverzekering.

 

Anticonceptie

Aan het einde van je kraambed of tijdens de nacontrole (ongeveer zes weken na je bevalling) geven we jou voorlichting over de verschillende vormen van anticonceptie en het gebruik daarvan. Goede en betrouwbare informatie over anticonceptie na de bevalling vind je op: www.anticonceptie-online.nl

 

Consultatiebureau

Het consultatiebureau neemt na de kraamperiode de zorg van ons en de kraamverzorgster over. De aanmelding bij het consultatiebureau verloopt automatisch via de gemeente. Het consultatiebureau belt binnen drie weken na je bevalling om een huisbezoek af te spreken. Na ongeveer twee a drie weken komt een verpleegkundige van het consultatiebureau thuis langs voor de eerste controle.

 

Veilig slapen

Het is heel belangrijk dat je kindje veilig slaapt omdat je op die manier wiegendood voorkomt. Kinderen liggen vanaf dag 1 op de rug, hiervan mag je afwijken wanneer de arts of verloskundige een andere houding adviseert. Lees meer over veilig slapen. http://veiligslapen.info

Hielprik en gehoorscreening

Rond de 5de of 6de dag van je kraambed komt

een kraamzorgverpleegkundige van het Groene

Kruis een hielprik en een gehoorscreening doen bij

jullie baby.

 

Bij de hielprik wordt er bloed uit de hiel van de baby afgenomen en onderzocht op 17 zeldzame, maar ernstige aandoeningen. Tijdige opsporing van deze aandoeningen kan schade aan de lichamelijke en geestelijke ontwikkeling van je baby voorkomen of beperken. Wil je meer informatie over de 17 aandoeningen? Bekijk dan www.rivm.nl/hielprik.

 

De gehoorscreening is een gehoortest. Deze screening is pijnloos en duurt meestal maar een paar minuten. Je krijgt

    direct de uitslag te horen. Kijk voor meer informatie

            op www.rivm.nl/g