Voorbereiding

Op de website www.zwangerwijzer.nl staat een vragenlijst. Ter voorbereiding kun je de vragen invullen, de antwoorden printen en naar onze praktijk sturen. Onze verloskundige kan zich dan alvast inlezen en voorbereiden op jullie Kinderwensspreekuur.

 

Kosten en vergoedingen

Het ministerie van VWS overweegt om het Kinderwensspreekuur te vergoeden in de basisverzekering. Sommige verzekeraars vergoeden dit consult nu al. Om je aan te melden voor een Kinderwensspreekuur heb je geen verwijzing nodig.

 

Aanmelden Kinderwensspreekuur

 

Wil je meer informatie over snel en gezond zwanger worden? Bekijk dan ook de website deverloskundige.nl.

Kinderwensspreekuur

Het Kinderwensspreekuur is een persoonlijk gesprek dat ongeveer 45 minuten duurt. Tijdens dit gesprek neemt één van onze verloskundigen een vragenlijst met jou en je partner door over jullie gezondheid, de gezondheid van beide families en jullie leefstijl. Tijdens het Kinderwensspreekuur geven we informatie over de mogelijkheden van onderzoek naar aangeboren of erfelijke afwijkingen. En als het nodig is verwijzen we jullie door naar een arts of klinisch geneticus.

 

Ook bespreken we jouw menstruatiecyclus.

Zo kunnen we beoordelen wanneer jij

het meest vruchtbaar bent.

 

Kinderwens

Heb je een kinderwens en wil je graag zwanger worden? Onze verloskundigen geven jou en je partner graag advies en tips om snel en gezond zwanger te worden. Dit doen we middels een Kinderwensspreekuur en door de belangrijkste Tips om zwanger te worden voor jullie op een rijtje te zetten.

 

Menstruatiecyclus

 

De menstruatiecyclus begint op de eerste dag van de menstruatie en eindigt op de dag voor de volgende menstruatie. De lengte van de menstruatiecyclus verschilt per vrouw. In de meeste gevallen is de lengte van de menstruatiecyclus tussen de 23 en 35 dagen met een gemiddelde van 28 dagen.

 

Menstruatiecyclus en zwanger worden

Wil je zwanger worden? Dan is het handig om te weten hoe jouw menstruatiecyclus in elkaar zit. Tijdens iedere cyclus is er een eisprong, ook wel ovulatie genoemd. De eisprong is het moment waarop een rijpe eicel de eierstok verlaat. Je meest vruchtbare dagen zijn van 3 dagen voor de eisprong tot de dag van de eisprong. De eisprong is in de meeste gevallen tussen de 12 en 16 dagen voor de menstruatie begint.

 

Vruchtbare dagen

Zaadcellen kunnen gemiddeld 3 dagen in het lichaam van de vrouw in leven blijven. Hierdoor is het niet nodig om precies op het moment van de eisprong te vrijen. Een zaadcel heeft bovendien ook tijd nodig om de eicel te bereiken. Vrij je met je partner op het moment dat de eisprong plaats vindt, dan ben je vaak te laat.

 

Wil je zwanger worden, dan is het goed om vanaf 3 dagen voor je eisprong te vrijen. De eicel van de vrouw is tot ongeveer 12 uur na de eisprong hoog vruchtbaar. Na deze periode wordt de vruchtbaarheid van de eicel snel minder. Door jouw eisprong te berekenen, weet jij op welke dagen jij het vruchtbaarst bent. Ook kun je het moment van je eisprong bepalen, door op bepaalde kenmerken te letten.